windows vista - eSATA drive acts like internal drive

16
2014-04
  • VarLogRant

    We have a Veris ~2TB eSATA drive we're using to port data from one machine to another, and as backup. System 1 is a Windows 7 machine, and it seems to treat the eSATA as an external drive, working perfectly with hot swapping. System 2, a 64-bit Vista machine, doesn't. If you plug it in, it doesn't recognize. If you shutdown, plug in, and restart, it shows up as a system drive not a removable drive. It certainly doesn't have an 'eject' or 'safely remove' drop-down tag.

    This is honestly the first time I've ever dealt with eSATA, so I'm not sure what the problem is. If there is only one problem. I started poking at this because one of my users couldn't copy a small file from this drive, even after rebooting, but when we moved it to System 1, everything was fine.

    My guess is that this is a driver or system config issue with the Vista, as it works perfectly fine for the Win7 machine, but I'm a big user of Ubuntu systems and a legacy XP guy, so the ins and outs of newer Microsoft systems are beyond my ken. What might be the issue and where should be poking to change it?

    ETA: We've decided to treat the drive like an internal -- shutdown to connect and disconnect -- on Vista.

  • Answers
  • Mircea Chirea

    This sounds like the second machine is running SATA in IDE emulation mode, a setting you can change in the BIOS; SATA must run in AHCI mode to enable hotswapping. Don't just change the setting, you must edit some registry entries to make Windows aware of it before rebooting: http://forum.msi.com.tw/index.php?topic=106575.0

  • Ajw

    I've had the same problem in the past with Windows 2003 Server - and I dare say Vista could be the same - where devices like your eSATA drives just aren't hotswappable.

    I've been told that it is a limitation with the OS itself 1. not being able to recognize certain devices being plugged in and 2. not being able to handle the removal of those devices because of references held by the kernel.

    I ended up using a software utility called HotSwap! to disconnect the eSATA drive. Another one is USB Safely Remove if you want another option. To connect the drive I seem to remember something to do with the Add New Hardware wizard. In the end, I wrote a script to add the drive after it was connected using a utility from the Windows Resource Kit, from memory.

    Btw, DataPort was the vendor that I used for drive enclosures and they provided great after sales support. In the end it was too hard.


  • Related Question

    external hard drive - Any known "gotchas" with Vista & eSATA?
  • Anthony K

    I have a Western Digital eSATA external HDD and have been trying to get it to work with a Medion laptop running Vista Home Premium. No luck whatsoever. Is it likely to be a Windows driver issue, or just an incompatibility with the laptop?


  • Related Answers
  • dmoisan

    eSATA works on Vista for the most part. The problem comes when you want to remove the device; the nForce Vista x86 driver (circa 2007) would bluescreen when you removed the drive. Not sure if this is still the case now. Microsoft SATA drivers support removal with a registry fix, KB950186 and also KB961078.

  • EMP

    I'm not aware of any reason why an eSATA drive wouldn't work with Vista.

    You'd need to post some more details about the problem to get a more meaningful answer, though.

  • Col

    Have you checked to see if the drive is showing up in the drive manager in administrator tools. It may simply be it's not formatted.

  • Brian Lyttle

    If the drive still fails to show up try this. Connect and disconnect it whilst Device Manager is open. See if there is any activity under hard disks or controllers.